МиГ-29

КЗК отказа да спре ремонта на МиГ-овете

Комисията за защита на конкуренцията оставя без уважение искането на украинската фирма „Украинмаш“ за налагане на временна мярка „спиране на процедурата” за обществената поръчка за ремонт на МиГ-29

Определението е от 29.12.2017г. и подлежи на обжалване пред тричленен състав на ВАС в 3-дневен срок от съобщаването му на страните.

В края на декември Министерството на отбраната предупреди, че жалбата на украинска държавна фирма блокира ремонта на изтребителите ни

РСК „МиГ“ трябва да ремонтира и да осигури поддръжката на 15 изтребителя МиГ-29 за срок от 4 г., срещу 82 млн. лв. Руското дружество бе избрано, защото единствено притежава лиценз, произвежда оригинални резервни части и разполага със способности да ремонтира и удължава експлоатацията на изтребителите МиГ-29.

В резултат на жалбата на украинската държавна компания и блокираната процедура на практика се прекъсва поддръжката на бойната ни авиация. Предвидените средства се връщат в държавния бюджет като ще бъдат необходими минимум 3 – 4 месеца за осигуряване на нови средства за ремонт и поддръжка на българските бойни самолети. Жалбата е внесена без платена такса, което подсказва, че единствената цел е блокиране на процедурата, казаха от МО.

Същият ден военният министър Красимир Каракачанов каза, че на практика това, което е извършено, е опит за саботаж срещу решението на Министерство на отбраната да ремонтира своите самолети директно с договор за пряко договаряне.

- реклама -