Юлия Ненкова, КЗК, горива, картел, обмен инфорцаия

КЗК: Няма картел при горивата, а обмен на информация

Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) обяви, че няма картел при горивата, а обмен на информация между лидера на пазара и по-малките субекти.

Това стана ясно от изявление на председателя на комисията Юлия Ненкова.
Тя обясни, че твърдението за картел, което КЗК е предявила през октомври миналата година, не се е доказало. Анализът показал, че не става въпрос за картел, а за обмен на информация. По думите ѝ има основание да се приеме, че на пазара на горива на дребно обективно съществува високо ниво на прозрачност. Според нея потребителите на автомобилни горива са силно чувствителни към изменението на цените и в резултат на това всички конкурентни бензиностанции в даден район или населено място много често определят една и съща цена за литър гориво. Тя уточни, че това е причината да се получава уеднаквяване на цените за литър гориво на локално ниво.
Зам.-председателят на комисия Димитър Кюмюрджиев подчерта, че КЗК са имали много сериозни данни за обмен на информация. Според него тя се отнася за цени, които вече действат на пазара и затова не са могли да докажат, че има съгласуване на поведението на компаниите и нарушаване на конкурентната среда.
КЗК се е самосезирала и направила проверка в няколко от хранителните вериги, като са започнали да събират сами доказателства по отношение на ценовата политика в тях. Ненкова добави, че ще направят законодателни промени в Закона за КЗК, когато се конституира нов парламент. „Готови сме с доста промени, но в момента не искам да ги коментирам. Работим по конкретни предложения за изменения и допълнения в Закона за КЗК“.

На 29 март КЗК прекрати разследването за картел на пазара на горива у нас, продължило повече от година. В решението си от Комисията посочват, че няма основание разследването за договорки между 7-те компании да продължи. Въпреки че не доказва съществуването на картел при определяне на цените, КЗК налага на 6 от тях забрана за контакт и обмяна на информация

- реклама -