ваксини, Кунчев, Кантарджиев, грип,
сн. БГНЕС

Кюстендилска област е пред създаване на колективен имунитет срещу Covid-19

Кюстендилска област е пред създаване на колективен имунитет срещу Covid-19, като голяма част от населението от Кюстендилска област са се срещнали с вируса симптомно или безсимптомно през последната половин година и нивото на имунитет сред населението е високо. Спадът на новозаболелите в региона е 4 до 5 пъти по-голям сравнено с другите области в страната. Ако този имунитет е стабилен и се задържи по-дълго, през есента е възможно да няма кризисна ситуация. Опасност идва от навлизането в страната на нови варианти на вируса.

Това е една от констатациите на работната среща, организирана от областния управител на Кюстендил инж. Александър Пандурски с директорите на здравните институции и болничните заведения в региона.

Хипотезата за създадения колективен имунитет в Кюстендилска област застъпва гл. лекар на районната болница д-р Александър Величков“: „Това е хипотеза. Не може да се докаже, но е факт, че няма болни. Това е добре“.

Министерство на здравеопазването е осигурило достатъчно количества от ваксините „Пфайзер“, „Модерна“, „Янсен“ и „Астра Зенека“ и всеки гражданин, който желае да са имунизира, може да избере с каква ваксина да го направи, обяви на срещата директорът на РЗИ в Кюстендил д-р Златко Величков.

Докладвано бе, че до вчерашна дата (27 май) общо поставените дози в област Кюстендил са 23 519. С първа доза са имунизирани 14 103, а лицата със завършена имунизация са 9416.

През вчерашния ден са ваксинирани 495 лица, което е поставило област Кюстендил на едно от първите места в страната по брой имунизирани лица в рамките на деня.

- реклама -