Кюрдски бойци се изтеглят от Северна Сирия

Около 125 камиона , превозващи бойци на сирийските кюрдски Отреди за защита на населението (ОЗН) вече напуснаха широкия 120 км район около сирийските градове Рас ал-Айн и Тал Абяд, съобщиха източници от турското военно министерство, цитирани от в. „Сабах“.

„Очакваме изтеглянето да продължи днес и утре“, заявиха източниците.

Установено е, че повечето от определяните от Анкара като терористи, които са напуснали района, са заминали за Ал-Хасака. „Ние наблюдаваме всяка стъпка на терористите с безпилотни летателни апарати“, казаха източниците.

„Установихме, че някои бойци от ОЗН са се дегизирали като цивилни и са променили външния си вид, за да останат в района“, добавиха те.

Турската и американската делегация се споразумяха в четвъртък, че Турция ще спре операцията за борба с тероризма в Северна Сирия за пет дни, през което време бойците от ОЗН трябва да се оттеглят от района, предложен за зона на безопасност.

Що се отнася до връщането на американски оръжия, източниците посочиха, че те следят отблизо процеса и в сътрудничество със своите американски колеги. Споразумението между Анкара и Вашингтон включва не само изтеглянето на кюрдските бойци, но също така и конфискацията на оръжията им и унищожаване на укрепленията им. „Съединените щати доставиха оръжия, с които биха могли да бъдат въоръжени 30 000-35 000 бойци“, казаха източниците.

От времето на администрацията на бившия президент на САЩ Барак Обама, Вашингтон достави 30 000 товара оръжия от кюрдските бойци в рамките на борбата срещу Ислямска държава, въпреки твърдото противопоставяне на Анкара, съобщи „Сабах“.

- реклама -