Катар

Кувейт обяви, че Катар е готов да води диалог

Кувейт заяви, че Катар е готов да води диалог с арабските страни, които прекъснаха отношенията си с него, предадоха Асошиейтед прес и БТА.

По думите на кувейтския министър на външните работи шейх Сабах Ал Сабах, единството сред арабските страни от Залива „е от първостепенно значение за народите в региона“.

Емирът на Кувейт посети Саудитска Арабия, Обединените арабски емирства и Катар в опит да посредничи за решаване на кризата, която започна на 5 юни.

Иран изпрати 5 самолета с храна към Катар

Междувременно Иран изпрати пет самолета с храна към Катар, няколко дни след като страните от Персийския залив прекъснаха въздушните и други транспортни връзки с емирството.

Самолетите носят по около 90 тона нетрайни хранителни продукти като плодове и зеленчуци, съобщи говорителят на „Иран еър“ Шарух Нушабади.

„Ще продължим доставките дотогава, докато има търсене от Катар“, добавя Нушабади, без да споменава дали тези доставки са износ или помощ.

Три кораба, натоварени с 350 тона храна, също ще напуснат иранско пристанище в посока към Катар, съобщи информационната агенция „Тасним“, цитирайки местен служител.

В най-голямата дипломатическа криза в региона през годините Саудитска Арабия, Бахрейн и Обединените арабски емирства, както и Египет и Йемен, съобщиха в понеделник, че прекратяват всички връзки с Катар, обвинявайки страната в подкрепа на екстремизма.

Иран призова Катар и съседните страни от Персийския залив да започнат диалог за разрешаване на техния спор.

Техеран също така отвори въздушното си пространство за около 100 полета за Катар всеки ден, след като Саудитска Арабия, Бахрейн и Обединените арабски емирства забраниха полетите от и за емирството.

Новите полети увеличиха иранския въздушен трафик със 17%, съобщи официалната държавна информационна агенция.

- реклама -