Cigarettes production line in a tobacco factory

Кутия цигари във Франция ще струва 10 евро

Пушачите във Франция сериозно ще се замислят дали да си купят следваща кутия цигари, след като цената й стане 10 евро. Това е заложено във финансовата програма на новото правителство на страната, представена днес от премиера Едуард Филип.

С 80 000 смъртни случая, свързани с тютюнопушенето във Франция всяка година, „липсата на действия не е опция“, заяви министър-председателят, обявявайки идеята си за поскъпване на цигарите осезаемо над настоящата им цена от 7 евро за кутия.

Тютюнът „е водещата причина за предотвратима смърт и ежедневната употреба се увеличава сред подрастващите“, посочи той. Филип не даде график за увеличението на цените, което, според него, ще бъде придружено от „безмилостна борба срещу трафикантите, които подкопават тази политика“.

Френските пушачи вече плащат едни от най-високите цени за цигари в Европейския съюз.

По-скъпо вредният навик излиза само във Великобритания и Ирландия. Около 80% от цената на пакета отива към правителството под формата на данъци, като годишно се реализират 14 милиарда евро приходи.

Миналата година правителството одобри опаковки, покрити с графични предупреждения за риска за здравето. Президентът Еманюел Макрон, избран през май, заяви по време на кампанията, че е отворен към идеята за поскъпване на цигарите и призова съседните страни също да приемат в тази посока.

Около 16 милиона души пушат във Франция – около един на всеки трима граждани на възраст между 15 и 85 години.

- реклама -