биткойн курс криптовалута рекорд

Курсът на биткойна премина границата от 13 000 долара

Курсът на биткойна нарасна с 10,5% и достигна 13 081 долара.

За това съобщава електронната система за криптовалута Coinmarketcap.

Биткойнът, който съществува от 2009 г., отбеляза повече от 10-кратно увеличение само в рамките на тази година. От 752 долара в средата на януари до днешните стойности.

Според анализатори увеличението се дължи на нарастващия интерес от „Уолстрийт“. В същото време традиционните пазари също възнамеряват да започнат търговия с криптовалутата, независимо от предупрежденията на някои за нейната нестабилност.

Миналата седмица американският регулатор разчисти пътя пред биткойна за търговия на негови фючърси на някои от най-големите пазари, включително Chicago Mercantile Exchange (CME), което беше посрещнато положително от анализаторите.

Биткойнът е децентрализираната система на едноименната криптовалута, създадена на бада технологията блокчейн. Чрез нея може да се „копае“ (емитира) от всеки потребител в мрежата – създавайки блоксхеми с помощта на изчислителни устройства. Концепцията на системата беше публикувана през ноември 2008 година от автора си или колектив от създатели под псевдонима Сатоси Накамото. Истински бум с криптовалутата обаче настъпи в последните две години. Според експерти емисията на биткойна е ограничена, а в по-голямата си част вече е „изкопана“.

В началото на август тази година крипто валутата се раздели на класически биткойн иBitcoin Cash. Това стана след спор за ъпгрейдите, които трябваше да увеличат скоростта на транзакциите.

- реклама -