волейболни национали

Куп контузени национали преди подготовката за Световното по волейбол

Българският национален отбор по волейбол направи открита тренировка пред медиите малко след началото на подготовката си за Световното първенство по волейбол. То ще се проведе в България и Италия между 9 и 30 септември. Срещите у нас са в Русе, Варна и София. Лъвовете обаче имат доста сериозен проблем – травми на основни играчи, които са под въпрос за първенството.

Селекционерът на тима Пламен Константинов разкри, че освен трайно контузения Цветан Соколов, под въпрос за Световното са още титулярният разпределител Георги Братоев, основните централни блокировачи Теодор Тодоров и Николай Николов, посрещачът Тодор Скримов и диагоналът Боян Йорданов. Константинов трябва да обяви до 30 юли разширения състав от 22-ма състезатели за първенството.

Няма пост без проблем

„При някои травмите са отшумели. Но има поне 4-5 души под въпрос. Нямам пост без проблем, освен този на либерото. На всички други постове трябва да правим някакъв избор. Георги Братоев е под въпрос – има стрес фактура. Има различни мнения – едни казват, че трябва задължително да се направи операция, други казват, че може да опита да играе, защото операцията ще го извади от Световното, а и може би от голяма част от клубния сезон. Той утре лети за Париж и в понеделник сутринта ще направи последна консултация. Теодор Тодоров въобще не е играл волейбол до този момент, тепърва трябва да се изяснява. Ники Николов би трябвало този проблем в рамото поне малко да се е стабилизирал. Скримов след травмата продължава да има болки в крака и ахилеса. Боян Йорданов има проблем с рамото след първия мач с Германия – стеснение на канала и киста на сухожилието. И при него ще се разбере как е реалното състояние след датата за определянето на състава“, обясни Константинов.

Пламен Константинов, волейбол
Пламен Константинов ще трябва да импровизира с доста от националите

Наставникът на тима призна, че ще трябва да разчита на някои от по-младите състезатели, без значение доколко те са готови за участие. „При всички положения има израстване в момчетата. Естествено, нямаме много избор. Някои реално в друга ситуация нямаха да имат шанса или място в националния отбор, но принудително се търсят варианти“, добави той.

Лагер в Белмекен за националите

За националите предстои лагер на планинската база в Белмекен, който ще продължи от 23 юли до 11 август. След това отборът ще се подготвя във Варна. Именно в морската столица ще играят мачовете си волейболистите на България. Тимът ни е в предварителна група D заедно с Полша, Финландия, Куба, Пуерто Рико и Иран. Срещите ще се проведат в зала „Конгресна“ на Двореца на културата и спорта.

Константинов разкри, че в лагера ще участва и опитният Мирослав Градинаров, който може да покрие две позиции на игрището. Треньорът призна, че независимо от обстоятелствата, тимът няма как да избяга от големите очаквания. „Естествено, че като играеш вкъщи, независимо какви проблеми имаш, хората имат очаквания и искат добър резултат. Няма как да се избяга и ако не можеш да свикнеш с напрежението да показваш близко до потенциала си, значи не ставаш за такова спортно ниво“, сподели той.

Очакванията и публиката са мотивация

Капитанът на тима Виктор Йосифов заяви, че публиката във Варна ще бъде голяма мотивация. „Поредно Световно, за мен може да се окаже и последно. Очаквам да се подготвим добре и всеки да даде максимума от себе си, да излезем с чиста съвест след края му. Важно ще е да направим колектив и да направим заедно отбор и да си помагаме. С всички тези контузии загубихме класа, а тя се компенсира с отборен дух. Това ни е един от шансовете – да направим добър колектив, което да ни помогне в мачовете. Домакинството е мотивация, която може да ни помогне. Още никой не ни е поставял конкретна цел. Но, естествено, ще бъде страхотен успех, ако можем да влезем в първите шест“, коментира Йосифов.

- реклама -