Кунева

Кунева потвърди: Поемаме ЕС предсрочно в началото на 2018

България поема председателството на Европейския съюз предсрочно от 1 януари 2018-та година. Това потвърди тази сутрин вицепремиерът и министър на образованието и науката Меглена Кунева по време на свое участие на конференция на Асоциацията на българските училища в чужбина.

Късно снощи Брюскел съобщи, че ще се наложи страната ни предсрочно да оглави Блока, след като ротацията бе разместена заради Брекзит.

Неотдавна Кунева призна, че България сериозно изостава в подготовката за поемане на председателството на ЕС.

ЗаснеманеТази сутрин информацията потвърди и през фейсбук профила си външният министър Даниел Митов. „Поемането на председателството с 6 месеца по-рано, следва да ни мобилизира и мотивира допълнително, така че то да протече успешно и България да даде своя принос за по-силен и по ефективен ЕС“, отбелязва първия ни дипломат.

Вчера Съвета на Европа прие преработения график на ротационните председателства до 2030 година. Съгласно него страната ни ще оглави за първи път Евросъюза през първата половина на 2018 г. По план това трябваше да стане от 1 юли 2018 година.

Заради Брекзит обаче се наложи председателствата да бъдат изтеглени с 6 месеца, тъй като заради процедурата по напускане на Общността, Великобритания обяви, че ще се откаже от председателството си през втората половина на 2017 година.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено