Кунчев: Възможно е през април да започнем масовата имунизация

В някои области приключиха с първата фаза и още тази седмица могат да започнат с втората фаза, в София може да се започне след около седмица или 10 дни. Това каза главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев на брифинг след получаването на поредната пратка от ваксини на „Пфайзер“.

„18 720 ваксини получихме, което е на половина на предварително обявения график. Идеята е с една реконструкция на тяхното производство и допълване на капацитета е да могат да задоволяват нуждите на страните с по-големи доставки. Само тази доставка е съкратена наполовина. Оттук нататък влизаме в график. Очакваме, че втората половина на февруари и дори март ще получим компенсация с по-големи от вече договорените доставки. Ако дотогава получи разрешение и ваксината на „Астра Зенека“, броят на ваксините, с които разполагаме, ще бъде много по-голям“, заяви Кунчев.

„В някои области приключиха с първата фаза и още тази седмица в областите Пловдив и Бургас могат да започнат с втората фаза в някои от домовете за възрастни хора, както и с първите училища, където имаме списъци с желаещи. Това ще стане малко по-късно в София – след около седмица или 10 дни, защото броят на колегите е много по-голям. В София някъде на половина са обхванати желаещите от здравната система. При наличие на ваксини ще започнем и в София паралелно изпълнението и на втората фаза.

Тази ваксина ще се използва паралелно и за втората фаза в области, където са приключили с първата“, допълни той.

След март, особено април, мисля, че ще може да започнем имунизацията на всички желаещи, каза още той и подчерта, че в някои области вече приключи първият етап на ваксинация.

По думите му списъците на желаещите трябва да се прави не по-рано от две-три седмици преди ваксинацията.

- реклама -