Ангел Кунчев
сн. БГНЕС

Кунчев: Ще постигнем нужното покритие и без „АстраЗенека“ и „Джонсън и Джонсън“

„Всички с голямо нетърпение очаквахме ваксината, която ще върши работа само с една доза, но „Джонсън и Джонсън“ засега започва с фалстарт. И ние имаме от ваксината на склад, но изчакваме решението на европейския регулатор, за да сме сигурни, че тя може да бъде ползвана. Всички векторни ваксини очевидно имат този проблем. Шансът обаче да получите тромбоза след „АстраЗенека“ е сто пъти по-малък, отколкото да я получите след заразяване с коронавируса. Това е тотално доказано на много места и в много проучвания. Ние много се надявахме на тази ваксина, на практика обаче с количествата, които сме поръчали дори и изцяло без „АстраЗенека“ и дори изцяло без „Джонсън и Джонсън“ ние ще стигнем необходимото ни покритие дори само с „Пфайзер“. Но бе хубаво да разполагаме с всички зваксини и всеки да има избор“.

Това каза главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който бе гост в „Още от деня“ по БНТ. Той бе поканен да каже работи ли Националният оперативен щаб и справихме ли се с третата вълна на пандемията.

Замяна на една ваксина с друга и започване с една, а завършване с друга сме правили по отношение на много ваксини. За имунната система е важно да й представиш антигена – дали носителят ще е аденовирус или РНК, дали ще вкараш директно обработени частици от протеина е все едно – имунната система реагира, когато разпознае този антиген, обясни той.

Доставките на ваксини през май в сравнение с април се удвояват, а през юни, пак в сравнение в април се учетворяват. Ще получаваме по над 300-400 хиляди дози седмично, което значи, че можем, ако впрегнем цялата система, много бързо да достигнем тези нива за колективен имунитет, каза още Кунчев.

Достигнахме 10 процента имунизирани с първа доза и това изцяло се дължи за съжаление на това с колко ваксини разполагаме. Никъде няма скрити заключени ваксини, ако изключим „Джонсън и Джонсън“. Но проблемът с количеството ваксини е на път да се реши още в първата седмица на май, остава проблемът с убедеността на нашето общество, че това е полезно, за да достигнем онези 70 процента, които ще ни отърват от пандемията. Сега е моментът да се задейства национална кампания, която да даде отговор на всички хора на всичките им страхове и въпроси, категоричен бе той.

- реклама -