Кунчев
сн. БГНЕС

Кунчев: Шансът ваксината да е причинила смърт е много малък

„Нищо не е предрешено за мерките в София, д-р Пенчев внася точно такова предложение – за по-строги мерки. Засега предложението ми е за 2 седмици, надявам се, че през този период ще достигнем пика. Говорим за всички училища, ясли, детски градини, за всякакъв тип заведения“.

Това обяви в предаването „Още от деня“ по БНТ главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

„Лично мое мнение е, че шансът ваксината на (б.р. на „АстраЗенека“) да е причинила смърт, е много малък, но това трябва да се докаже. За всички подобни случаи се събира цялата информация, ангажират се топекспертите в България и те трябва да дадат заключение има ли причинно-следствена връзка или не.

Бързането в случая не е добър начин. Ваксината трябва да отговаря и на безопасност и на безопасност, която дори е по-важна. Разчитаме много и на Европейската агенция по лекарствата“.

„Разбирам напълно страховете на хората, които са си поставили първата доза от ваксината, но нека имат търпение. За радост се случи на ваксина, на която интервалът между двете дози е много дълъг. Слава Богу, има време да стигнем до правилното решение.

Ваксините на „Пфайзер“ идват всеки понеделник в определени количества около 20 и няколко хиляди дози. От края на март и през април и там има определено увеличение. „Модерна“ също един или понякога два пъти седмично пращат, имаме график за всеки месец. За съжаление фирмите намалиха количествата.

Очакванията са, че към 15 април трябва да получим и първите вози от ваксините на „Джонсън и Джонсън“, а това, че тя е еднодозова облекчава процеса на ваксинация“, добави той.

източник: БНТ

- реклама -