Кунчев: При разхлабване на мерките скоро ще се сблъскаме с новия щам на коронавируса

10 души заразяват 5-6 човека. във Великобритания 10 души заразяват 27 души. Така здравния експерт доц. Ангел Кунчев обясни разликите между традиционния коронавирус  и новия щам.

При разхлабване на мерките скоро ще се сблъскаме с новия щам на коронавируса, заяви Кунчев.

България е на 27 място по заболеваемост и 6 по смъртност в ЕС. На 1 място сме по смъртност на Балканите. Най-висока е заболеваемостта във Враца, Плевен, Перник.

Случващото се в Европа никак не е оптимистично, за разлика от това, което наблюдаваме в България. Новият щам не води до по-тежко заболяване, лошото е, че неговата заразност е в пъти по-голяма, съобщи доц. Кунчев.

Колегите в Европа са изключително притеснени от ситуацията във Великобритания и Ирландия. Новият щам е заел във Великобритания дял от 75% само за месец, в Ирландия – 40%. Всички, които излизат положителни там са с новия щам или по-правилно е да се каже вариант на коронавирус. Хубавото е, че той не води до по-тежки заболявания. Лошото е, че се разпространява много по-бързо, неговата заразност е с пъти по-голяма. Подобна е картината и в Нидерландия. В България досега 10 души заразяват между 5 и 6 души. В момента във Великобритания 10 души заразяват 27. Това предстои да се случи в Европа, информира доц. Ангел Кунчев. Кога това ще се случи и при нас, надявам се по-късно, за да сме по-подготвени и болниците за нова вълна хора, които ще имат нужда от лечение, каза още Кунев.

Той бе категоричен, че ако предприемем мерки за крайно разхлабване, много бързо ще се сблъскаме с новия щам. Няма начин новият щам да не е влязъл в България и на Балканите, подчерта още той.

- реклама -