covid, коронавирус, проби, процент, заразени, починали

Кунчев: Пикът на четвъртата вълна настъпва в някои области още в края на август

Пикът от четвъртата вълна от COVID-19 за някои области у нас ще го достигнем още в края на август или в началото на септември, а за цялата страна – вероятно в рамките на септември.

Това заяви в сутрешния блок на „Нова телевизия“ главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.

Той каза, че засега данните са, че „наистина вълната ще е малко по-лека, но откъм тежест на протичане, а откъм бройки – няма да е толкова лека, защото много лесно предаваем и много заразен е този „Делта“ вариант, и затова ще засегне много хора“.

За седмицата от 18 до 23 август 93,8 на сто от всички нови случаи у нас са на неимунизирани хора, съобщи главният държавен здравен инспектор.

Затова не трябва да се съмняваме в ефективността ваксините, заяви доц. Кунчев и добави, че „имаме две оръжия срещу COVID-19 – ваксинацията и спазването на мерките“.

При достигането на над 300 заразени на 100 000 в градовете ще се наложат мерки за цялата страна, които веднага трябва да бъдат обвързани с икономически мерки в помощ на бизнеса, обяви доц. Кунчев.

Според него, ситуацията с коронавируса във Велико Търново, Търговище и Русе е сериозна. Затова днес се организира оперативен щаб във Велико Търново, на който ще се направи анализ на тази ситуация.

- реклама -