Доц. Кунчев: На Балканския полуостров сме на второ място по смъртност, а в ЕС на трето

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев заяви, че от страните от Балканския полуостров ние сме на второ място по смъртност и на трето място в ЕС по този показател.

Страната ни се нарежда на 13 място в ЕС по заболеваемост с 658 на 100 000

„Ако трябва да обобщя, намираме се в ситуация, в която трябва да вземем много дефинитивно решение. Или като общество осъзнаваме тежестта и спазваме мерките такива каквито са, или преминаваме към нови, значително по-строги мерки, каквито има в почти цяла Европа“, каза още той.

Кметът на София Йорданка Фандъкова от своя страна заяви, че грижата й е да не се оставят хората без лечение. „По тази причина създадохме ковид кабинетите в общинските ДКЦ. По този начин в 11 общински поликлиниките хората ще могат да се преглеждат. Даваме възможност на хора, които имат притеснения, да се прегледат“, каза още тя.

„Обстановката в София е сложна, но не е на ниво, в което да сме безпомощни. Болниците са подготвени и заредени“. Това каза директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

Правим всичко, което е по силите на системата, всички ще бъдат прегледани, но бъдете добри – спазвайте мерките, носете маските, правят се антигенни тестове, а много хора не искат да правят PCR след това, крият се, продължават да заразяват, каза Балтов.

 

- реклама -