„Културата“ не търпи критики…нито журналисти

Министърът на културата Вежди Рашидов най-накрая проговори за скандала с журналист от БНТ. На извънреден брифинг той заяви, че уважава журналистите и е готов да се извини, въпреки че го критикуват.

В предаването „Денят започва с култура“, излъчено на 30 юни, гостите – Велислав Минеков, арх. Дафина Барфончовска и Владо Руменов критикуват министъра за приетите промени в Закона за културното наследство. В посмо- право на отговор министърът на културата Вежди Рашидов пише: „А колкото до водещия Георги Ангелов, съветвам го да не иронизира толкова често държавата, на чиято ясла е и неговата заплата.“

logo-slider-defaultТова разбуни журналистическата гилдия, а от Асоциацията на европейските журналисти в България поискаха незабавната оставка на Вежди Рашидов заради реплика, отправена към журналист от Българската национална телевизия.

Дни след скандала един от гостите в студиото-художникът Владо Руменов е уволнен от Националната художествена галерия. Официално-той не отговарял на длъжностната характеристика на поста, който заемал в галерията.

Владо Руменов
Владо Руменов

Тази вечер Рашидов и директора на галерията дадоха извънреден брифинг. На него министърът на културата заяви: „Уважавам българските журналисти, в случая с предаването на БНТ реагирах емоционално, защото харесвам Георги Ангелов и не можах да преживея, че в неговото предаване се изля толкова помия срещу мен“.

Министърът посочи, че ако е обидил някого, е готов да се извини. “Дълбока лъжа е, че мога да налагам цензура”, подчерта той и се аргументира, че е давал през последните 30 години поредица от интервюта, които са събрани в книга.

От своя страна директорът на Националната художествена галерия Слава Иванова заяви, че ще се съобрази с молбата на Рашидов да върне на поста Руменов и ще потърси юридическа възможност да бъде върнат на работа в Националната художествена галерия, но той няма да заема същата позиция.

 

- реклама -
gerb – 728×90 – 2022