Радев Борисов заря -проверка фоерверки площад "народно събрание"

Кулминацията на тържествата за Трети март: Премиерът и президентът заедно на тържествената заря-проверка – Снимки, видео

На площад „Народно събрание” в София се проведе тържествената заря-проверка по повод Националния празник на България.

Днес честваме 141 години от Освобождението на страната от турско робство!

Президентът Румен Радев прие почетния строй на представителните военни части на Българската армия, поздрави строените войници на площада и се поклони пред бойните знамена.

„Свободата идва на щиковете на армията на царя-Освободител Александър Втори. През годините и най-вече в ново време споменът за Руско-турската освободителна война бе изопачаван според политическата конюнктура на момента. Но вестниците и хрониките от онази епоха са съхранили спомена за тази народна война, за възторга в Москва и Санкт Петербург при обявяването на манифеста. Споменът за петимата синове на императора, воювали в действащата армия, и този за безименните руски селяни, замръзнали в преспите на Шипка или положили кости край Плевен и Шейново. За нашата свобода падат и много румънци, финландци, украинци и доблестни войни от всички народности в руската императорска армия, чиито подвиг днес почитаме.

Мнозина внушаваха, че глобализацията ще изтрие границите, че глобализираният човек ще надрасне условностите на миналото: историята, паметта, езика и националната си култура. Днес политиката взема реванш над тази заблуда. Затова и дни като днешния са повод за почит, но и повод за единение около историческата истина, около идеала на Възрожденците, в който българите не се делят по вяра и произход, нито по сан и богатство, а заедно се борят за високи цели. За свобода и справедливост, които никога не се дават даром, а всяко поколение трябва само да отстои“.

Вечна памет за героите!

Какво още каза президентът Радев в словото си вижте във видеото:

На площада присъстваха председателят на парламента Цвета Караянчева, министър-председателят Бойко Борисов, представители на духовните настоятелства, българският патриарх Неофит, министри, депутати, дипломати и представители на местната власт, областни управители, кметът на София и много граждани.

Кулминацията на тържествата по случай Националния ни празник беше зарята, която освети небето на столицата.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -