Кулеба се срещна с Петков: България продължава с подкрепата си към Украйна (Обновена)

„Дойдох да благодаря на България

за това, че подкрепяте украинската държава и народ“, заяви министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба на съвместен брифинг с Теодора Генчовска в МВнР, предаде БГНЕС.

„Сигурен съм, че България прави това не заради традиционно добрите ни отношения,

но заради това, че сигурността на

Украйна означава сигурност за България. Ние не се бием само за Украйна, но и заради вас, за да не може Русия да причини щети на вашата страна“, заяви украинският първи дипломат и изрази благодарност към страната ни и за подкрепата за европейската перспектива на Украйна.

Наясно съм с ролята на Русия

в историята на България, каза Кулеба и добави:

„Исторически Русия е направила някои неща, които оставят емоции в съзнанието на хората, но това не е Русия, която заслужава съчувствие и разбиране.

Надявам се, че ще дойде

по-скоро денят, когато мирът в района на Черно море ще се възстанови, ще се върнем към културата и туризма и все повече украинци ще посещават България като туристи, а не като бежанци“, заяви Дмитро Кулеба.

„Изразихме за пореден път

подкрепата от страна на България към украинската държава“, заяви от своя страна министърът на външните работи Теодора Генчовска.

„Това, което е важно не само за Дмитро, но и за целия украински народ, е да чувстват, че всички съюзници, партньори в ЕС и НАТО,

цялата световна демократична

общественост подкрепя Украйна. България е малка държава, в съответствие с нашите възможности ние се опитваме максимално да подпомогнем украинския народ“, заяви българският външен министър.

Кулеба

По думите на Генчовска към настоящия момент повече от 91 хил. украински граждани са приети на територията на България,

като 80 хил. от тях вече са получили

временна закрила. Тя допълни, че България продължава да осъществява и хуманитарна помощ за Украйна.

БЧК към момента е осигурил

помощ в размер на 1,5 млн. евро. А МВнР е подпомогнало хуманитарно украинската държава със 185 000 евро, които са пренасочени през различни хуманитарни организации.

„Пожелавам на Дмитро да бъде

най-вече здрав, да има силите да продължи това, което трябва да довърши успешно и да имаме втора среща с Кулеба, но в по-мирни времена и се надявам те да са скоро“, каза още Генчовска.

В МВнР се проведе среща между украинския външен министър

Дмитро Кулеба и българския министър

на външните работи Теодора Генчовска. У нас украинският външен министър ще разговаря още с премиера Кирил Петков и с президента Румен Радев. Предвидени са срещи и с представители на политическите партии от парламента, предаде БНТ.

Срещата на Кулеба с президента

Радев ще бъде на 20 април от 09.15 часа на „Дондуков“2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Източник: БНТ  БГНЕС

- реклама -
error: Съдържанието е защитено