разлог кукери чауши зло традиции

Кукери гониха злото в Разлог (Снимки, ВИДЕО)

Най-малкият кукер – 5-месечният Георги

Стотици кукери изгониха злото на традиционния сурвакарски карнавал, провеждащ се в първите часове на Новата 2017 в град Разлог.

Още в първите часове на настъпилата Нова година кукерите от Разлог тръгнаха по къщите, за да изгонят злото от домовете, да пожелаят здраве и берекет, след което по обяд дефилират на централния площад.

    разлог кукери чауши зло традиции

Основна фигура сред персонажите на Сурва е разложкият „Чауш”-кукер, пазител на хорото. Той е облечен в кози кожи, с танца си гони злото.

Най-малкият участник в Сурва днес в Разлог бе 5-месечният Георги Бицин, изведен на площада от баба си.разлог кукери чауши зло традиции

На Сурва се представиха седемте квартала на града със сборни групи от кукери, моми и ергени в народни носии, сурвакарски групи, мечкари с мечки, смешници и оркестър от зурни и тъпани. Кукерите са облечени в кози кожи, а главите са украсена с кози рога и различни орнаменти.

разлог кукери чауши зло традиции

Звънци с дебел кожен ремък се опасват около кръста. Украсата определя мястото на кукера в йерархията на празничното хоро.разлог кукери чауши зло традиции

Освен тези традиционни персонажи, кварталите представят и любопитни и хумористични сцени от ежедневието.

От 1996 г. град Разлог е член на Федерацията на Европейските карнавални градове.

разлог кукери чауши зло традиции

Основна цел на карнавала е съхраняване народните обичаи и традиции, характерните за разложкия край носии, ритуали, за да ги покаже и запази за поколенията.

- реклама -