LONDON, ENGLAND - APRIL 06: A general view of Credit Suisse in the Canary Wharf business district on April 06, 2021 in London, England. On Tuesday the company announced that its chief risk officer and investment banking chief are leaving the company after it incurred heavy losses due to the collapse of the US hedge fund Archegos. Credit Suisse is also dealing with fallout from the collapse of Greensill Capital, a financial services company that originated $10 billion in supply-chain finance strategies that were run by Credit Suisse Asset Management. (Photo by Dan Kitwood/Getty Images)

Куфари с пари и Брендо: Обвиняват днес Credit Suisse

Обвиняват днес Credit Suisse – втората по големина банка в Швейцария, заради аферата с пране на пари, от която изскочи и името на Евелин Банев-Брендо. Това предава „Стандарт“.

Обвиненията срещу мениджмънта на банката ще бъдат повдигнати в швейцарски съд. Причината – позволили са на предполагаема българска престъпна група за трафик на кокаин да изпере милиони евро, част от които натъпкани в куфари, съобщи Ройтерс.

Швейцарската прокуратура заяви, че банката и един от нейните бивши мениджъри за връзки с клиенти не са предприели необходимите стъпки,

за да попречат на предполагаемите наркотрафиканти да укриват и перат

пари в брой между 2004 г. и 2008 г.

Банката отрича обвиненията. „Credit Suisse безрезервно отхвърля като неоснователни всички обвинения по този наследен въпрос, повдигнати срещу нея, и е убедена, че бившият й служител е невинен“, се казва в изявление на банката пред Ройтерс.

В първия наказателен процес срещу голяма банка в Швейцария прокурорите искат около 42,4 милиона швейцарски франка като обезщетение от Credit Suisse. Тя вече обяви, че е готова за силна защита в съда.

Случаят привлече голям интерес в Швейцария. В страната се разглежда като тест за потенциално по-твърда позиция на прокурорите срещу банките в страната.

Обвинителният акт обхваща повече от 500 страници и се съсредоточава върху връзките, които Credit Suisse и бившият й служител са имали с Брендо. А също и с множество съдружници, двама от които са обвинени по делото. Второ обвинение по случая е отправено срещу бивш мениджър на връзки с клиенти в друга банка. То е срещу Джулиус Баер за улесняване на прането на пари.

Законен представител на бившия служител на Credit Suisse, чието име не може да бъде назовано според швейцарските закони за поверителност, заяви, че случаят е неоправдан. И неговият клиент отрича да е извършил неправомерни действия.

Евелин Банев, срещу когото няма обвинения в Швейцария, беше осъден за трафик на наркотици в Италия през 2017 г.

А след това и в България през 2018 г. за участие в престъпна организация, занимаваща се с трафик на тонове кокаин от Латинска Америка.

Той изчезна, но беше арестуван през септември в Украйна,

откъдето българските прокурори искат екстрадицията му, за да му бъдат предявени обвинения в създаване на организирана престъпна група и трафик на наркотици. Това показва червеният списък с издирвани лица на Интерпол.

Банев и законните му представители не са били открити за коментар, съобщава Ройтерс. Адвокат, който представляваше Банев в българския му процес, заяви, че вече не го представлява.

Бившата служителка на Credit Suisse е довела със себе си поне един български клиент, който е бил човек на Банев, когато се присъединява към Credit Suisse през 2004 г.

Клиентът, който по-късно беше застрелян, докато напуска ресторант

със съпругата си в София през 2005 г., е започнал да оставя куфари, пълни с пари, в сейф в Credit Suisse, се казва в обвинението.

Прокурорите твърдят, че бандата е използвала така нареченото смърфиране, при което голяма сума пари се разделя на по-малки суми. Те са под прага за предупреждение за борба с прането на пари. Така са поставяни милиони евро в банкноти на малка стойност в сейфове – и по-късно са прехвърляни по сметки.

Бившият мениджър за връзки с клиенти, който напусна Credit Suisse през 2010 г., след като е бил задържан за две седмици от полицията през 2009 г., е

помогнал за прикриване на престъпния произход на парите на клиентите.

Той е извършил транзакции за над 146 милиона швейцарски франка, включително 43 милиона франка в брой.

„Нашият клиент е несправедливо обвинен, защото швейцарското законодателство изисква лице да бъде замесено, за да се осъди банка“. Това казаха пред Ройтерс адвокати от адвокатска кантора MANGEAT LLC, представляваща бившия служител. „Тя е невинна, възмутена от обвиненията. Ние ще пледираме за нейното пълно оправдаване.“

Credit Suisse оспорва незаконния произход на парите, каза за Ройтерс източник. Според него Банев и хората от неговия кръг са управлявали законен бизнес в строителството, лизинг и хотели.

Credit Suisse се надява, че съдът ще приеме, че ходът на неговия отдел за нормативно съответствие е знак, че банката приема сериозно задълженията си. И че си сътрудничи с прокурорите при борбата срещу прането на пари.

През юни 2007 г. прокурорите поискаха от Credit Suisse

информация за сметките на Банев и неговите сътрудници

в отговор на искане от България, добави източникът.

Забелязвайки поредица от тегления, отделът за спазване на изискванията на банката (отделът за нормативно съответствие – б.р.) попита прокурорите дали да замразят сметките, но им беше казано да не го правят, за да не отблъскват клиентите, разкрива източника на Ройтерс.

Докато прокурорите дадат зелена светлина на Credit Suisse, голяма част от парите са били изтеглени.

От прокуратурата отказаха коментар в петък, като казаха, че въпросът вече е в ръцете на съда.

Вторият обвинителен акт, повдигнат от федералната прокуратура срещу бившия мениджър за връзки с клиенти в Julius Baer, ​​който е по същото съдебно дело, твърди, че част от средствата са били преведени в друга швейцарска банка. Както стана дума по-горе, бившият мениджър за връзки с клиенти в тази банка, който напусна няколко месеца след извършването на трансферите, е обвинен в улесняване на прането на пари.

Банката е отказала да приеме куфар, пълен с пари от подсъдимите, пише в обвинението.

Източник: Стандарт

- реклама -