куче, кучетата, слух, изследване, думи, разбиране

Кучетата ни разбират много по-добре, отколкото си мислим

Британски учени откриха, че кучетата могат да различават подобни думи, дори ако са произнесени от непознати за тях хора.

Преди се смяташе, че само човек може да направи това.

Изследването е публикувано от научното списание Biology Letters, цитирано от New Scientist.

Учените са изследвали 70 кучета от различни породи, на които различни хора изговарят едни и същи шест кратки думи. Тези думи се различават само по гласните – например, скрий ([hid] или имам [had].

В същото време сред тези думи няма стандартни команди, като „седни“ или „донеси“. Животните чуват тези команди по-често от други и използването им би нарушило чистотата на експеримента.

Друг фактор, който повишава надеждността на изследването, беше, че гласовете на хората, които изговарят тези думи, не са познати на кучетата. Учените също коригираха записа, така че всички звуци да са с еднаква височина – кучетата трябва да оценяват само разликата между гласни, а не силата на звука или честотата на произношението.

Учените стигат до извода, че животното отличава една дума от друга по реакцията си на звука.

Ако наостри ушите си или обърне глава към високоговорителя, тогава приемат, че думата е нова, твърдят експертите. В обратния случай – ако животното е чуло дума, която познава, то просто е губи интерес към записа.

Резултатите показаха, че кучетата различават добре дори подобни думи. „Това може да означава, че те разбират много повече, отколкото си мислим“, коментира Холи Рут-Гетервич, ръководител на научните изследвания.

Учените смятат, че този резултат може да е резултат от опитомяване – нашите предци са избрали за разплод онези животни, които са ги разбрали по-добре.

Въпреки това, учените все още не са успели да отговорят на въпроса дали кучетата разбират значението на думите, които чуват. Може би те могат да направят това в следващи проучвания.

- реклама -