Финландия, кучета, коронавирус
Снимка: finavia.fi

Как работят кучетата, които надушват коронавируса на летището

От днес в Хелзинки започна интересен експеримент. В него четири кучета ще душат пътниците на летището за коронавирус. Кучетата имат работен ден и смени.

Схемата е платена от Финландия, като е на обща стойност 300 000 евро. Експериментът е със срок от четири месеца. Според властите във Вантаа, където е летището, тази стойност е в пъти по-ниска от методите за тестване в лаборатории.

Учените знаят, че котките и норките се заразяват от коронавируса. Кучетата обаче нямат рецепторите, които да позволят на вируса да се развие в тях. Освен това няма наблюдавано предаване на вируса от куче на друго животно или човек. Общо във Финландия се обучават 16 кучета, като 10 от тях се очаква да поемат смени на летището. В една смяна участват две четириноги. Първите животни, които започнаха „работа“ се казват ИТ, Кьоси, Миина и Вало. Осемгодишната Кьоси, наполовина хрътка, е започнала да разпознава миризмата на коронавируса след само седемминутно обучение.

Според Wise Nose – организацията, която тренира кучетата – те могат да подушат коронавируса за 10 секунди. Целият процес по подушване, реагиране и показване на евентуална зараза отнема по-малко от минута.

Кучета, Финландия, коронавирус
Снимка: finavia.fi

Какъв е процесът на подушване

Разбира се, кучетата не душат директно пътниците. Пасажерите получават мокра кърпичка, с която трябва да обършат врата или китките си. След това кърпичката се поставя в отделна чаша, а всички съдове с кърпички се събират в кабина. Тогава идва редът на кучето. Ако то покаже, че е надушило вирус – с лай, вдигане на лапа или лягане на земята – пътникът трябва да си направи PCR тест. Тестът се плаща от държавата и се прави на летището. Така се предпазват и хората, които работят с кучетата, от евентуално заразяване.

Финландия, коронавирус
Снимка: ЕРА/БГНЕС

Почти 100% точност по време на опитите

Любопитно е, че по време на тестовете в Университета на Хелзинки резултатите са били забележително точни. Според Ана Хьелм-Бьоркман, която наблюдава експеримента, кучетата са демонстрирали почти 100% точност. При това са надушвали заразени хора дни преди те да развият симптоми. „Много обещаващо начало. Ако работи толкова добре, може да е добър метод и за други места – болници, домове за възрастни, спортни и културни събития“, обяснява  Хьелм-Бьоркман.

Освен това четириногите се нуждаят от много по-малко молекули, за да установят наличие на вируса в сравнение с PCR тестовете. Те го „хващат“ при 10-100 молекули, докато за PCR тест са необходими 18 000 000 молекули.

Любопитно е, че учените все още не са напълно наясно как кучетата надушват коронавируса. Според френско изследване, публикувано през юни, „има солидни доказателства, че мизирмата на потта на заразени с КОВИД-19 е различна от миризмата на потта на хора, които не носят вируса. И че кучетата могат да усетят разликата.

Учени от други страни – Австралия, Франция, Германия и Великобритания – също работят по подобни проекти. През август подобен проект започна и в Дубай.

Кучетата, Финландия, коронавирус
Снимка: ЕРА/БГНЕС
- реклама -