ЕС и Куба подписаха споразумение за нормализиране на отношенията

Европейският съюз и Куба подписаха споразумение за нормализиране на отношенията, което беше отлагано от десетилетия заради притеснения за човешките права в страната.

Документът е договор за политически диалог и сътрудничество

В него са включени въпроси като търговията, човешките права и миграцията.

Новото споразумение беше подписано от кубинския външен министър Бруно Родригес Париля, върховния комисар по външна политика и сигурност Федерика Могерини и представители на страните членки.

„Отношенията между ЕС и Куба са в преломен момент. Заедно вървим към по-тясно и по-конструктивно сътрудничество, отразяващо силните исторически, икономически и културни връзки, които обединяват Европа и Куба. С това ново споразумение ЕС е готов да подкрепи икономическата и социалната модернизация в Куба“, отбеляза Федерика Могерини.

Преговорите протекоха в седем кръга – от април 2014 до март 2016 г. Документът е внесен за одобрение в Европарламента.

Подписването идва седмици след смъртта на кубинския лидер Фидел Кастро, който повече от 50 години ръководеше страната. То бележи официалното откриване на нова ера в двустранните отношения.

През 2003 г. ЕС наложи санкции срещу Куба и прекрати взаимоотношения заради държавна чистка срещу журналисти и активисти. Така Куба остана единствената държава от Латинска Америка, която остана досега без такова споразумение.

Миналата седмица европейските министри се съгласиха да оттеглят закон от 1996 г., според който Хавана първо трябва да подобри стандартите на права на човека, преди да поднови връзките си с блока.

- реклама -