Фидел Кастро 90 години Куба

Куба и 90-ият рожден ден на Фидел Кастро

13 август 2006 година

Фидел Кастро посреща 80-ия си рожден ден в своето болнично легло.Той бе хванал в ръка вестник, за да покаже, че е жив две седмици, след като се оттегли от поста президент.

През следващите 10 години лидерът на кубинската революция наблюдаваше от дома си как брат му Раул даваше на кубинците нови икономически свободи. Показваше гостоприемство към Съединените щати, след половин век на враждебност пише американският вестник Washington post.

13 август 2016 година

Но тази събота мъжът, който национализира кубинската икономика и контролираше почти всеки аспект от живота на острова, ще отпразнува своя 90-ти рожден ден в една много по-различна страна от онази, която някога управляваше.

Фидел Кастро 90 години Куба

Стотици хиляди кубинци управляват частни фирми, купуват и продават собствените си коли и домове и сърфират в интернет чрез внесените от чужбина мобилни телефони.

Някогашният най-силен съюзник на Кастро – Венецуела, сега се намира в изключителна икономическа криза. Затова оряза петролните субсидии, от които Куба толкова много зависеше.

Десетки хиляди кубинци емигрират в Съединените щати.

Ярките икономически надежди на острова сега лежат върху туризма, който се очаква да се увеличи драстично. Особено след като търговските полети до и от Съединените щати, бъдат възстановени на 31 август. Това е част от сделката по нормализирането на отношенията между Вашингтон и Хавана.

Фидел Кастро 90 години Куба

Куба е изправена пред несигурни времена, без постоянен консенсус около наследството на Кастро.

Правителството и неговите поддръжници възхваляват неговия национализъм и успехът му за изграждане на мрежа за социална сигурност. Тя предоставя безплатни жилища, образование и здравеопазване за всеки кубинец. По-малко се говори за десетилетията на икономически разпоредби, които заедно с търговското ембарго на САЩ, са оставили кубинската инфраструктура и икономика без пари и все още зависими от чуждестранна помощ.

Кубинското правителство тази година подхожда сдържано към рождения ден на Кастро.

Само ден преди юбилея на бившия кубински лидер все още няма и следа от подготовката на грандиозни митинги или планирани паради. Няма и публични съобщения за посещения на високопоставени чуждестранни лица. Правителството организира скромни музикални изпълнения и изложби в чест на Фидел. Най-голямото обявено събитие за събота е изпълнение на детски хорове от цялата страна.

Фидел Кастро 90 години Куба

Правителството дори не съобщи дали тази година ще публикува снимки или видео на Кастро. За последно той се появи сред обществеността през април, когато изнесе реч при закриването на конгреса на Кубинската комунистическа партия. В нея Кастро призова страната да се придържа към своите социалистически идеали въпреки нормализиране то на отношенията със САЩ. Гласът му трепереше, но той се появи енергичен и здрав, за човек на 89 години. Дългото му отсъствие от очите на обществеността, често провокира спекулации за здравето му.

„Скоро ще бъда на 90 г., нещо, което никога не съм смятал, че ще ми се случи“,

каза Кастро, който оцеля след множеството схватки, в които е участвал по време на Кубинската революция и десетки опити за убийство, поръчани от САЩ.

„Скоро ще бъда като всички останали. Време на всеки един от нас ще дойде, но идеите на кубинските комунисти ще издържат. “

Това е идея, която с право получава одобрението на много кубинци, които са дълбоко разочаровани от ниските заплати, недоимъка и парализиращата неефективност, които остават запазена марка на централната планова икономика на Куба.

Фидел Кастро 90 години Куба

Много кубинци днес открито описват себе си като капиталисти и казват, че времето е доказало, че икономическите идеи на Кастро не работят. Но други хвалят ниската престъпност в страната, здравните и образователни облаги, инвестициите в културни и спортни дейности, достъпни за всички, както и това, че семейството и приятелите стоят на първо място пред работните задължения.

- реклама -