КСНС за Северна Македония, президентът събира държавата

Президентът Румен Радев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС) на 10 януари, понеделник, от 14.00 часа на „Дондуков“ 2, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Темата на срещата е „Интегриране на Западните Балкани в ЕС.

Роля на Република България в разширяването на ЕС

и в процеса на стабилизиране и асоцииране: Република Северна Македония и Албания“.

По-рано стана ясно, че премиерът Кирил Петков заминава за Скопие на 17 януари. Това съобщи самият той по време на блицконтрола в Народното събрание в отговор на въпрос от ГЕРБ. Премиерът подчерта, че промяна в българската позиция по еврочленството на югозападната ни съседка няма.

„Искам да заявя много ясно, понеже има всякакви спекулации –

позицията на Република България към преговорния процес

със Северна Македония се запазва в точките, точно както е в коалиционното споразумение , тази позиция е същата. Ние надграждаме с пет отделни различни комисии, които да надградят тези отношения“, каза от трибуната на НС Петков.

„Аз не разбирам защо през 2021 нямаме един полет София-Скопие, една влакова линия София-Скопие, общ културен календар, взаимодействие между нашите бизнеси“, учуди се той.

„Тези пет групи ще са

инфраструктура, култура, евроингтеграция,

готови сме да помогнем на нашите партньори в борбата с корупцията. В нашата коалиция имаме абсолютно ясна обща позиция, която е съгласувана пред очите на целия народ, имаме пълна координация и това, че отиваме на разговори на 17 януари, показва, че добросъседството е основен принцип на взаимоотношенията ни със Северна Македония“, каза министър-председателят.

Бившата външна министърка Екатерина Захариева отправи упрек, че депутатите и обществото са научили за намерението му да ходи в Скопие от медиите, а не от Министерския съвет. Тя напомни, че въпросните пет работни групи, които иска да прави Петков,

фигурират и сега, като са записани

в съществуващия договор.

„Всичко това, което предлагате като работни групи, е заложено в договора“, отбеляза Захариева.

„Пожелавам ви успех, друг е въпросът, че на мен ми се искаше Вие да поканите тук да дойде министър-председателя на Северна Македония, и президента, и много се надявам да не научаваме от медиите“, каза депутатката от ГЕРБ.

„Надявам, че нашето правителство ще покаже разликата между добри планове и реализирани резултати“, отвърна Кирил Петков.

- реклама -