КСНС поиска реални резултати, за да вдигнем ветото за Северна Македония

Участниците в днешното заседание на КСНС при президента поискаха реални резултати от страна на Северна Македония, за да вдигне България ветото за старта на преговорите на РСМ за членство в ЕС.

Това стана ясно след края на продължилата над 5 часа и половина среща на „Дондуков“2. След нея президентът Румен Радев изчете позиция, по която е бил постигнат консенсус на заседанието. Според нея „даването на съгласие за започване на преговори на РСМ не трябва да се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати“. „В това число и по отношение на правата на македонските българи“, се посочва в нея. В позицията се подчертава също, че правата на македонските българи не могат да бъдат обект на преговори.

ПОЗИЦИЯ

Президентът Румен Радев заяви, че четири години след подписването на договора от 2017 г. Република Северна Македония не е направила необходимото за неговото изпълнение. Не е дала и гаранция за изпълнение на поетите ангажименти.

„Преди 30 години  България първа в света признава днешна Република Северна Македония като новосъздадена независима държава. България никога не е отричала и не отрича правото на гражданите на РСМ да се самоопределят на база на собствено самосъзнание, както и да ползват своите езици, според конституцията на своята държава. В същото време България държи на пълното равноправие на македонските българи с останалите части от народи на РСМ.  Десетилетната политика на дискриминация на македонските българи 120 хил. от които са и български граждани – а с това и граждани на ЕС, в последно време ескалира в открити публични атаки срещу граждани, декларирали българския си произход.“, се посочва в позицията. Президентът заяви, че правата на македонските българи са ключов елемент от Копенхагенските критерии за членство в ЕС. Те не могат да бъдат елемент на преговори и тяхната защита е изрично посочена в Декларацията на НС от 2019 г.

ПРЕДЛОЖЕНИЯ

В становището на съвета са заложени 7 предложения към изпълнителната власт. Едното е, че даването на съгласие РСМ да стартира преговори за членство в ЕС няма да се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати. В предложенията са включени още създаването на работни групи по области. Предприемане на мерки за ускоряване на изграждането на Коридор №8 съвместно със Северна Македония и Албания. При това –  като единен проект в неговата цялост – автомагистрала, ж.п. линия, енергийна и дигитална свързаност. Включва се още „изпълнителната власт да изготви и обезпечи кадрово и финансово отношение план за действие с мерки за постигане на осезаем напредък във всички области на двустранните отношения с РСМ“.

КОМЕНТАР

След представянето на становището на КСНС коментар по темата направи единствено шефът на ПГ на ГЕРБ Десислава Атанасова. Тя заяви, че за всеки държавник няма по-голяма оценка да се препотвърди неговата позиция, която е изразявал назад във времето. „Радвам се, че останалите колеги членове на КСНС оцениха приноса и на 44-ото НС, на правителството на Борисов 3 по отношение на асоциирането на РСМ, както и всички стъпки, които са извървени. Имаме консенсус по всички въпроси“, заяви Атанасова. Тя отказа да коментира факта, че премиерът Кирил Петков ще посети Северна Македония, вместо неговият македонски колега да направи посещение у нас. Единствено посочи, че е поставила въпроса пред него и той е заявил, че смята решението си за израз на добра воля.

- реклама -