КС обяви за противоконституционно отнемането на коли

КС обяви за противоконституционно отнемането на коли. С решение на съда е обявен за противоконституционен текст в НК за превозните средства, използвани при престъпление.

Отменя се разпоредбата на чл. 240 а, ал. 7 от Наказателния кодекс в частта „и когато не е собственост на дееца“. Става въпрос за конфискация на превозното средство, послужило за превозването или пренасянето на предмета на престъплението.

Конституционният съд обяви за противоконституционна част от текст на наредба в Наказателния кодекс, свързана с частната собственост. Делото беше образувано по искане на главния прокурор Иван Гешев.

За противоконституционна е обявена разпоредбата на чл. 240 а, ал. 7 от Наказателния кодекс в частта „и когато не е собственост на дееца“.

Решението е прието с единодушие от всички конституционни съдии, става известно от сайта на съда. Докладчик по делото е бил Филип Димитров.

Разпоредбата гласи: „Превозното или преносното средство, послужило за превозването или пренасянето на предмета на престъплението, се отнема в полза на държавата и когато не е собственост на дееца, освен ако стойността му явно не съответства на тежестта на престъплението.“

Тя е въведена 2017 г. във връзка с незаконния добив на подземни богатства.

Пълното решение на Конституционния съд може да прочетете ТУК

Вижте още:

- реклама -