Крум Зарков, БСП: Въпросите пред българската правосъдна система и правителството остават

„Това е 18-ият предпоследен мониторингов доклад. От шест показателя, Комисията казва, че три са временно изпълнени. Интересното е кои не са изпълнени – изискванията за продължаване на съдебната реформа и изискванията за борба с корупцията по висшите етажи на властта и с корупцията, като цяло“. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Крум Зарков пред журналисти в парламента.

„Специално внимание се обръща на това, което Комисията нарича ключова рискова област, а именно тази, на обществените поръчки“, допълни той. Зарков припомни, че по време на споровете с ГЕРБ преди година, дали предишният предпоследен доклад е успешен или не, те са казвали, че поне няма нови изисквания. „За съжаление, в този доклад се прокрадва нещо ново – Комисията констатира, че в България през последната година медийната среда се е влошила драматично и това трябва да бъде знак за всички ни“, каза още народният представител.

Според Зарков е очевидно, че механизмът за сътрудничество и проверка върви към своя край.

„Но въпросите пред българската правосъдна система и правителството остават“, коментира той. Зарков посочи, че председателят Юнкер е обещал, че механизмът ще завърши преди края на неговия мандат. Според БСП-депутата това послание трябва да бъде интерпретирано внимателно, защото е важно дали са изпълнени препоръките, а не доколко ще се изпълни някаква политическа заявка.

„Докладът ще приключи, но дали това ще е успех за България или провал за мониторинговия механизъм?

На правителството тепърва предстои да обясни не само на ЕК и на останалите страни членки, но и на българските граждани, че живеем в страна, в която има независим и ефективен съд – правосъдие и справедливост“, подчерта Зарков.

„От БСП гледаме на този доклад спокойно. Ще го прочетем внимателно, включително и техническата му част. Ще предприемем нашите законодателни инициативи, които са препоръчани в него, така, както сме правили и досега. За нас най-важното е всеки български гражданин да има доверие в съдебната система и ще продължим да работим в тази посока“, заяви Крум Зарков.