Томислав Дончев: Извънредното положение не означава, че животът спира 

„Ние сме в началото на епидемиологичния подем. Очаква се вълната да продължи 2-3 месеца.“ Това заяви проф. Ангел Кунчев на извънреден брифинг след като в страната беше въведено извънредно положение. Пикът ще зависи от това какви мерки вземаме, уточни Кунчев. 250 медиатори ще разясняват мерките сред ромските квартали, уточни Ангел Кунчев.

Извънредното положение не означава, че животът спира, категоричен беше вицепремиерът Томислав Дончев.

Той заяви, че става дума за безпрецедентни решения, свързани с възможностите на държавата.

„Следим какво става в другите държави – опитваме се да помогнем на хората, които са в нужда, но не и да излагаме от фискална и морална  гледна точка финансите на държавата“, каза още той.

„Пътуванията до рискови държави ще бъдат ограничени принудително“, обяви Томислав Дончев.

„Социално дистанциране е много важно, но за съжаление има груби нарушения на карантината. За контрола на карантините ние разчитахме на самосъзнанието на всеки едни, който е под карантина. Но се оказа, че не всички го имат. Това налага въвеждането на санкции.“, заяви Дончев.

Най-малко за две седмици ще бъдат затворени увеселителните заведения, хазартните места.

„Това, че е обявено извънредно положение, не означава, че се случва нещо извънредно. Идеята е да се развържат ръцете на държавните институции. Основната тема е какви санкционни режими да бъдат въведени по отношение на неспазването на карантината“.

„Следим какво става в другите държави – опитваме се да помогнем на хората, които са в нужда, но не и да излагаме от фискална и морална  гледна точка финансите на държавата“, каза още той. Той добави, че най-голямата отговорност пада върху местната власт. „Ще преценим спрямо ситуацията колко да стягаме или либерализираме мерките“, добави вицепремиерът.

 

- реклама -