Злато, България, Русия, сребро

Криза след криза: И златото с рекордна цена

Войната в Украйна предизвика нов пик в цената на златото. Благородният метал е конкурентна инвестиция на имотите в условията на криза.

Анализатори отчитат рекордна цена за последните 15 години, но са предпазливи в своите съвети, предава БНР.

От началото на годината златото поскъпва, но войната в Украйна ускорява този ръст до исторически рекорд през март.

В момента цената пада с 4%, но интересът към инвестицията в злато се запазва, коментира Иван Стойков от финансовия портал „Моите пари“:

„На 8 март т.г. златото е достигнало пик в цената си, поне в последните 10-15 години – това са били 2 052 долара за тройунция. Ако не е най-високата, е една от най-високите стойности на цената, но пък оттам-нататък претърпява корекция и към момента малко поевтинява златото. Но пък при сигнали за настъпваща криза, златото в по-голяма или по-малка степен е убежище за инвеститорите.“

Експерти предупреждават, че златото е актив, който може да генерира доходност, но и загуби. Успехът на инвестицията до известна степен зависи и от правилно избрания момент.

„След отшумяването на кризите цената на златото все пак е спряла до едно ниво, което е малко по-високо от това, което е тръгнало. И така – криза след криза, цената на златото се измества на по-високи нива.“

- реклама -