Криза: Пенсията стига за 5 домата и бучка сирене на ден

Месечният приход на пенсионерите с най-ниски доходи, разделен на 30 дни, колкото има в един календарен месец, означава, че разполагат с малко над 15 лева на ден. Тези пари, ако се хранят с качествени продукти, ще им стигнат за 5 домата и 1 килограм и бучка сирене с водно съдържание в нормата.

Както стана ясно от изследване на асоциация

„Активни потребители“, на 48 марки сирене на цени от 8,50 до 36 лева сирене под 16 лева със сигурност е оводнено, за да намалят разходите си и съответно цената. Така, ако човек си купи сирене за около 10 лева и кило домати от хубавите за 6 лева, бюджетът му за деня се изчерпва.

Количество

Реално една минимална пенсия, ако бъде претеглена в количество качествено сирене, стига за не повече от 20-22 килограма. За сравнение в съседна Гърция, където така наречената национална пенсия е 384 евро, средната цена на сиренето е 8,20 евро за килограм. На практика с една пенсия могат да се купят общо 47 килограма местно сирене, което много наподобява на българското саламурено сирене, но вероятно не е с толкова високо водно съдържание.

Продукция

Родната продукция обаче е компрометирана, тъй като голяма част от сиренето всъщност е вода, установи изследването на „Активни потребители“. От 10 проби на цени от 19,50 до 36 лева при три има завишено съдържание на вода. А всичко под 20 лева е значително оводнено, като само 5 от общо 38 изследвани продукта са били в норма.

Близо половината от пенсионерите, както и хората с ниски доходи, често прибягват до покупка на по-евтини продукти и такива, които са намалени, тъй като не могат да си позволят по-качествените, които са на цени над 20 лева за килограм, защото броят на бучките автоматично се свива.

По данни на НСИ: Ядем комат хляб и 100 грама месо

Комат хляб и малка пържола е част от менюто на българите, сочат последни данни на Националния статистически институт за потреблението у нас. Според тях основните храни, които се консумират от всички, са хляб, месо, мляко, сирене, плодове, зеленчуци и други. От данните става ясно, че потреблението на хляб намалява до 200 грама на ден, а месото – до 100 грама. Българинът консумира едва по 50 мл прясно мляко, а подквасеното е двойно повече. Средно по 30 грама е дневната доза сирене, а при яйцата е по едно за два дни. По две ябълки на ден или около 200 грама плодове е средното потребление, а при зеленчуците е 300 грама.

Поне стотачка излизат лекарствата

Инфлацията се отрази и на медикаментите. Поне 100 лева струват лекарствата, които лекарите изписват на голяма част от пенсионерите. Тези за кръвно и холестерол, които пият повечето възрастни хора, се заплащат и по каса, но цената, която се доплаща от джоба, е не по-малко от 50 лева. Отделно от тях много пенсионери си купуват и допълнителни илачи, които не минават по книжка, като такива за пикочна киселина, диуретици и т.н. Така от пенсията поне стотачка отива за илачи. Още 50 лева броят пенсионери с хронични заболявания като ХОББ за помпи и други лекарства. Сумата е, при условие че част от разхода се покрива от здравната каса. В случай че се купуват свободно, сметката набъбва над 100 лева месечно.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено