банковите такси, поскъпват, Нова година,

Криза: Как се отглежда дете и поддържа домакинство със 710 лв.

Според статистиката около четвърт от населението на България получава под 1 000 лева месечно.

На фона на тази тенденция стана ясно още, че въпреки инфлацията през последните месеци, близо 45% от трудещите се не са получили увеличение или то е между 5 и 10%.

Галя Младенова сама се грижи за 11-годишната си дъщеря и болния си баща. Получава минимална работна заплата и това я нарежда сред онази ¼ от работещото население, което според последните проучвания получава под 1 000 лева месечно.

Смята обаче, че в Северозапада работещите бедни са много повече като процент, предава Нова телевизия.

Половината жители на родното ѝ село Лиляче емигрирали в чужбина и това го нарежда на едно от първите места като селище в района с най-много гастарбайтери, а причините са ясни – липсата на работа или на добре платена такава.

Младенова владее четири чужди езика и би могла да се справи отлично в чужбина, но иска дъщеричката ѝ да завърши българско училище, в каквото тя самата е учила, а и няма кой да се грижи за болния ѝ баща.

Затова стриктно пресмята своите 710 лева месечно.

„За най-належащите неща. Дори и не са и достатъчни. За сметките, за храна и за детето, но казвам пак – невинаги стигат.

Слава Богу, баща ми получава пенсия. Живеем заедно, но и на него не мога да разчитам, защото и той си има разходи – купува скъпоструващи лекарства, инвалид е”, обясни тя.

Най-голямото изпитание за тримата обаче е наближаващата зима. За храната ще си помогнат със зеленчуците, които Галя сама отглежда в градината си, но дървата за отопление са под сериозен въпрос.

„Не сме готови, не сме купили. Кубикът е 120 лева. С рязане, прекарване, цепене – 150 лв. На нас ни трябват най-малко 12 кубика, което е около 2 000 лева грубо”, посочи Младенова.

За да ги имат не трябва да харчат нито лев от нейната заплата цели три месеца, което е невъзможно най-малкото заради детето, сметките и храната.

А ако дървата продължават да поскъпват, положението ще стане още по-сериозно и това поставя Галя пред сериозно изпитание, върху което тя мисли буквално всеки ден и се надява да намери вариант.

- реклама -