Алексей Навални арест протест

Критикът на Путин Алексей Навални отпада от президентската надпревара заради присъда

Руският опозиционер и яростен критик на президента Владимир Путин беше признат за виновен по делото „Кировлес“. Заради присъдата Навални няма да може да се кандидатира за президент на изборите през 2018 г., предаде Интерфакс.

Навални беше обвинен в злоупотреба с дървен материал на стойност половин милион долара. Днес той бе признат от съда за виновен като организатор на кражба наред с обявения за негов съучастник Пьотр Офицеров.

Прокурорите по повторното дело срещу Навални и Офицеров поискаха за тях присъди от пет и четири години затвор условно. Първоначалните присъди за същия срок бяха отменени миналата година от Върховния съд, но той насрочи ново дело в град Киров. Междувременно Навални обяви, че ще бъде конкурент на Путин на изборите за президент през 2018 г., припомня БТА.

Алексей Навални

Придружен от съпругата и от адвокатите си, опозиционерът пристигна за огласяването на присъдата с приготвен багаж – в случай че бъде арестуван в съдебната зала.

Навални твърди, че е невинен и че процесът срещу него е с политически мотиви.

По-рано този месец Европейският съд за правата на човека осъди Русия за многократните арести на Навални и разпореди държавата да му плати 50 000 евро за нанесени морални щети.

- реклама -