Църквата Св. Синод Охридска архиепископия

Критичната позиция на Църквата за Националната стратегия за детето била солова акция на Ловчанския митрополит

Светият синод на Българската православна църква /БПЦ/ не е одобрявал становище относно Националната стратегия за детето 2019-2030 г., което бе публикувана на официалната страница на Синода в края на миналата седмица. Това съобщават от Светия синод.

Позицията е лична инициатива на ловчанския митрополит Гавриил и не е съгласувана с патриарх Неофит

Гавриил Публикуваната в петък позиция предизвика остри реакции в обществото и социалните мрежи в последните три дни. В становището Гавриил настоява за радикална редакция на стратегията. Обявява се против яслите и детските градини, като говори за “узаконяване на насилствената институционализация на децата… без никаква възможност за алтернативно решение на техните родители”.

В документа ловчанският митрополит се обявява и срещу абортите и сексуалното обучение в училищата. За сметка на това се изска да бъде въведено задължително религиозно обучение още в детските градини.

Ловчанският митрополит е единственият, който говори за „разцеплението в православния свят“ по повод създаването на автокефална църква на Украйна. Той дори призова „Вселенският патриарх да свика Всеправославен събор, който да реши църковните проблеми в Украйна“, посочва БГНЕС.

- реклама -