Хенрик Кристоферсен
Снимка: twitter.com/fisalpine

Кристоферсен стана световен шампион в слалома

Хенрик Кристоферсен стана световен шампион в слалома по ски-алпийски дисциплини. Победата му е истинска сензация, защото беше едва 16-и след първия манш. Той обаче направи фантастично второ спускане.

28-годишният норвежец завърши с време 1:39.50 минути. Втори се нареди гръцкият състезател Ей Джей Гинис с изоставане от 20 стотни. Медалът е първи за Гърция на световно първенство в алпийските ски.

Третата позиция е за Алекс Винацер (Италия), изостанал на 38 стотни от Кристоферсен. Топ 6 допълниха Клеман Ноел (Франция), Себастиан Холцман (Германия) и Марко Шварц (Австрия).

Кристоферсен има 23 победи в Световната купа в слалома, но нямаше злато на Олимпиада или Световно първенство. Той обаче изоставаше на 91 стотни зад лидера Мануел Фелер след първия манш. В паузата баща му Ларс Кристоферсен заяви, че синът му има само един шанс – да кара като камикадзе във втората част на състезанието и да се надява на късмет. И това наистина се случи.

Представянето на българите включваше четирима скиори. Голямата ни звезда Алберт Попов отпадна в след първия манш, също както и Константин Стоилов. Братята Калин и Камен Златкови продължиха във втория манш. Камент отпадна в него, а Калин завърши на 40-о място.

- реклама -