Кристин Лагард МВФ икономика възстановяване

Кристин Лагард: Растежът на световната икономика е по-голям от очакваното

„През 2017 година, за първи път от много време променихме в положителна посока прогнозите си за икономически растеж, докато предишните години ги намалявахме“.

Това заяви изпълнителният директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристин Лагард в интервю пред френско издание „Журнал дьо диманш“.

Тя призова Франция и другите страни да правят реформи, „докато слънцето грее“ над световната икономика.

Лагард твърди, че бързото възстановяване на световната икономика е изненадало МВФ.

Растежът на световната икономика от 3,6% за 2017 година е „по-голям и по-равномерно разпределен“, отколкото са очаквали от световната финансова институция. Лагард отбеляза също, че развитите икономики отново са се върнали към растежа заради вътрешното си потребление и вече не са зависими от капризите на развиващите се пазари.

Тя заяви, че в момента съществува благоприятен икономически климат за провеждането на реформи. „Когато грее слънцето, трябва да се възползвате от това и да поправите покрива си“, подчерта Лагард, използвайки една от любимите си максими.

По повод протекционистката политика на американския президент директорът на МВФ заявява, че „както винаги при политиците, така и Тръмп е воден от вътрешни мотиви в своята политика“.

- реклама -