Снимка БГНЕС

Кристиан за пръв път се обърна към близките на Милен Цветков: Съжалявам за случилото се

„Изказвам съболезнования на близките на Милен Цветков. Досега не съм имал възможност да се срещна с тях. Съжалявам за случилото се“.

С тези думи се обърна към близките на журналиста обвиняемият за смъртта му Кристиан Николов по време на първото заседание по делото в Софийския градски съд. Роднините на Милен Цветков не са в залата, а само техните повереници – адвокатите Менко Менков и Надежда Ковачева.

По време на разпоредителното заседание адвокатът на Кристиан Николов Любомир Таков поиска отвод на прокурор Иван Кучиев, защото срещу него има преписка в Специализираната прокуратура, в която има данни за връзките му с адвокат Менков. Освен това се твърди, че бил предубеден и не е прокурорът, на когото е разпределено делото на случаен принцип. Кучиев възрази и съдът не уважи искането на Таков.

Снимка: БГНЕС

Като частни обвинители са конституирани Боян – синът на Милен Цветков, Калина –дъщерята, и сестрата на Милен Цветков. Адвокатът каза, че в залата са били майката на Боян и сестрата на Милен Цветков.

Съдът с председател на състава Веселина Ставрева обаче отведе майката на Кристиан Десислава от качеството й на негов защитник.

Адвокатите на Николов са двама – Любомир Таков и Константин Симеонов.

Те не са съгласни с обвинението срещу клиента им, че убил умишлено Милен Цветков и че случаят е особено тежък.

Снимка: БГНЕС

Навръх Великден 2020 г. джипът, управляван от Кристиан Николов, с висока скорост – 99 км/ч в градски условия, връхлетя върху автомобила на Милен Цветков, докато журналистът чака в колата си на червен светофар. Освен шофирайки с превишена скорост, 22-годишният мъж бил зад волана под влиянието на три различни вида наркотични вещества – амфетамин, тетрахидроканабинол, кокаин.

На 18 декември Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт срещу Николов, привлечен към наказателна отговорност за извършено от него престъпление по транспорта – умишлено предизвикано тежко пътнотранспортно произшествие, отнело живота на участник в движението. Деянието е квалифицирано по чл. 342, ал. 3, б. „в“, пр. 2, вр. ал. 1 от Наказателния кодекс. За него законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ от петнадесет до двадесет години или доживотен затвор.

Николов е с най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража”.

- реклама -