Кристиан Вигенин за мандата на БСП: Ако има политическа воля, ще намерим консенсус

Ако има политическа воля, ще намерим консенсус. Така зам.-председателят на парламента и депутат от БСП Кристиан Вигенин коментира шансовете на Столетницата да направи кабинет с третия мандат.

Днес стана ясно, че утре в 10 часа президентът Румен Радев връчва мандата именно на соцпартията.

На въпрос дали лидерът й Корнелия Нинова ще се кандидатира за премиер, Вигенин отговори:

Не мисля, че бихме били ефективен мандатоносител,

ако предложим Корнелия Нинова за премиер. Не сме обсъждали такива въпроси“.

Националният съвет на социалистите ще се произнесе за следващите ходове на партията. Очаква се пленумът да заседава до дни. Още седмица или десетина дни няма да попречат на никого, заяви Вигенин.

„Няма да върнем папката предварително, защото това е последният шанс България да има правителство“, категоричен бе той.

Интерпретациите са различни защо президентът връчва на нас мандатът. Това според мен е анализ коя партия има най-голям шанс да състави правителство.

Президентът не може да избира по симпатии кого харесва и кого не.

По Конституция президентът трябва да положи усилия да има редовно правителство, а не да управлява чрез служебни, обясни Вигенин.

„Не бива да слагаме каруцата пред коня, нека първо бъде връчен официално мандатът. Ще съберем Националния съвет, ще решим дали с всички и с кого може да говорим, какво може по-различно да направим. За разлика от „Продължаваме промяната“, ще се опитаме да извадим на преден план общите неща. А след това проблематичните. Те ще са следваща стъпка. Ако има политическа воля, ще намерим консенсус. Ако воля няма, няма смисъл да се спускаме в тези разговори“, каза още Вигенин.

Принципното е дали има желание за такъв кабинет,

ако има – ще говорим по политиките.

Според него почти всички партии казват, че искат да има правителство. Но през цялото време действат по начин, по който все едно се готвят за избори. Важният въпрос е да се получат гаранции, че достатъчно формации искат да има правителство, обясни той.

За БСП националният интерес е на първо място, заяви Вигенин.

Източник: Стандарт

- реклама -