Кристиан Вигенин: Повече сили на НАТО в Черно море не водят до повече сигурност, за нас Русия не е заплаха

При огромен интерес премина срещата на водача на листата на „БСП за България“ Кристиан Вигенин

с членовете на Дружеството за приятелство с народите на Русия и ОНД в Ямбол. Темата на срещата бе „Новата външна политика на България“.

„Външнополитическите позиции, които заема „БСП за България“, в много по-голяма степен отразяват очакванията и вижданията на българските граждани. И наша отговорност е те да се превърнат в реална политика при следващото управление на левицата“, каза Вигенин и допълни: „Ние сме убедени, че българската външна политика може да бъде много по-независима и основана на българските интереси, че можем да имаме собствен глас и роля, а не просто да пригласяме на големите“.

Водачът на червената листа и бивш външен министър се спря в детайли на отношенията между България и Русия и на системните опити от страна на българските десни партии да затрудняват тези отношения. „В една изключително конфронтационна среда между ЕС и Русия, не се поколебах да поканя руския външен министър и той посети България през юли 2014 г., за да отбележим 135-тата годишнина от установяването на дипломатическите отношения между двете страни.

Нито след това, а и дълго време преди това руски външен министър не е посещавал България

Това само по себе си е оценка за балансираната политика, която водихме тогава и която стана силно антируска с идването на служебното правителство на Плевнелиев и с второто правителство на ГЕРБ“. Вигенин припомни времето, когато ръководеше българската дипломация. Той подчерта, че на политиката на санкции трябва да бъде сложен край. Защото се е доказала като неефективна, носи загуби и на двете страни и от нея страдат хората. „Трябва да се отърсим от комплексите си и да водим политика, основана на българския интерес. А не на предположения и догадки как биха реагирали във Вашингтон, Брюксел или Москва. Само така ще предзвикваме уважение, а не снизхождение“, убеден е бившият външен министър.

По негово мнение засилването на военното присъствие на НАТО в Източна Европа не води до увеличаване на сигурността. А напротив – до засилване на напрежението заради струпването на повече въоръжение и жива сила от двете страни на границата с Русия. „И в управление, и в опозиция винаги сме отстоявали тезата, че България и българите не се чувстват заплашени от Русия. Затова не желаем разполагане на допълнителни сили на НАТО у нас или в Черно море. А нашите партньори трябва да се съобразяват със спецификата на всяка страна от Алианса. Тази позиция, обаче, беше ревизирана от бившия президент и от правителството на Борисов. Каквото и да обяснява той днес“, подчерта Кристиан Вигенин.

Политиката на „БСП за България“ ще бъде ориентирана към по-силно сътрудничество между страните от Югоизточна Европа

и активна работа в международните организации, в които страната ни членува, за намаляване на напрежението в съседните региони. „Стабилността на Балканите е твърде крехка, противопоставянето и конфликтите от близкото минало лесно могат да избуят отново, провокирани от външни интереси. Затова ми се иска този път да действаме превантивно и съвместно, за да не допуснем нови разделения“.

Водачът на листата с номер 10 обърна внимание и на намеренията на социалистите да инвестират повече усилия и ресурси в работата с българските общности в чужбина, които могат в много по-голяма степен да допринасят за развитието на България. „Аз самият положих много усилия, за да покажа съпричастността на българската държава към проблемите на нашите сънародници зад граница – като министър за по-малко от година бях два пъти в Одеса, два пъти в Тараклия. Платих висока политическа цена за това, че без колебания защитих българите в Украйна през март 2014 г., но благодарствените им писма са най-силното потвърждение, че съм постъпил правилно“.

Вигенин обясни, че чрез медиите е била наложена една различна и невярна версия за визитата му в Киев и Одеса

Той призна, че е сбъркал, като е подценил медийната среда. Урок, който по думите му няма да забрави. Според него „точно тези, които ежедневно повтаряха едни и същи лъжи, представяха се за приятели на Русия. Че даже стартираха кампанията си за Европейските избори в Москва. Днес са прегърнати в една коалиция с партия, чийто лидер е употребявал най-грозните квалификации по отношение на Русия. Не зная как се чувстват хората, които излъгаха“.

На срещата бяха дискутирани редица въпроси около енергийната политика и големите проекти като Южен поток и АЕЦ „Белене“, развитието на Европейския съюз, визовата политика към Украйна и Молдова, вижданията на БСП по въпросите на имиграцията и охраната на границите, отношенията със съседните страни.

„Светът се променя и ние трябва да отговорим адекватно на тези промени. Затова смятам, че новото правителство трябва да започне работа по нова външнополитическа стратегия на България. Като заедно с това се инвестира повече в развитието на българската дипломатическа служба, за да има способностите да отговаря на новите предизвикателства. Времето, в което беше достатъчно просто да се присъединява към европейските позиции, отмина безвъзвратно“, заключи Кристиан Вигенин.

В срещата се включиха също Николай Пенев и Даниела Сивкова- втори и трета в кандидатската листа на „БСП за България“.

glasove-6

- реклама -