Кристиан Ериксен
Снимка: Инстаграм

Кристиан Ериксен ще бъде опериран

Датският национал Кристиан Ериксен се е съгласил да бъде опериран след сърдечния арест, който доведе до припадъка му на терена по време на мача Дания – Финландия (0:1) в събота на Евро 2020.

Това съобщиха от пресслужбата на датския национален отбор.

След серия изследвания, футболистът е приел, че това е най-доброто решение за него. Интервенцията ще е за поставяне на имплантируем кардиовертер дефибрилатор (ICD) – устройство, известно и като „стартер на сърцето“.

В зависимост от това как е програмиран, имплантируемият дефибрилатор може първо да подаде слаби, безболезнени електрически сигнали, които да коригират сърдечната честота.

Ако те не подействат, устройството пуска по-силен заряд към сърцето – електрошок.

29-годишният играч вероятно никога повече няма да играе професионално футбол.

Има случаи и на завръщания на спортисти с ICD – един от тях е нидерландецът Дейли Блинд, който по ирония на съдбата игра за страната си срещу Украйна ден след случилото се с Ериксен.

Със сигурност обаче Ериксен ще се раздели с Италия, тъй като там по закон на спортисти, претърпели сърдечен арест е забранено да практикуваш професионален спорт.

Дебрифибрилацията, която  била приложена на плеймейкъра след няколко минути сърдечен масаж, е била решаваща.

Това сподели германецът доктор Йенс Клайнефелд за медийна група Функе в интервю.

„Около 30 секунди по-късно, играчът отвори очите си и можех да говоря с него. Това беше ключов момент, защото в такива извънредни ситуации във всекидневния живот, шансовете за успех са далеч по-малки“. Клайнефелд заяви, че погледнал полузащитника на Интер и го попитал „Е, с нас ли си отново?“.  Датчанинът отговорил: „Да, с вас съм“ и „По дяволите, само на 29 години съм“.
„Тогава разбрах, че мозъкът му не е увреден и той е отново сред живите“, допълни лекарят.

Ериксен бил контактен и в пълно съзнание на стадиона, каза още Клайнефелд, но отнело време да бъде екипиран, за да бъде придвижен безопасно до болницата. Лечението с електрошок обикновено има висок рейтинг при здрави професионални спортисти в сравнение с нормалните пациенти със здравословни проблеми. „Бях 99%  сигурен на стадиона, че той ще пристигне в болницата и ще остане в стабилно състояние“, завърши д-р Клайнефелд.

 

- реклама -