Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева: За мен е чест да съм кандидатът на ЕС за директор на МВФ

Бившият български еврокомисар Кристалина Георгиева написа в „Туитър“, че за нея е чест да бъде кандидатът на Европейския съюз за МВФ, както и че излиза в административен отпуск от поста на главен изпълнителен директор на Световната банка.

Снощи тя бе избрана за кандидат на Европейския съюз за ръководител на Международния валутен фонд от финансовите министри от ЕС. Георгиева спечели надпреварата срещу бившия председател на еврогрупата – холандеца Йерун Дейселблум, сред като другите трима кандидати се оттеглиха преди това.

Дебатите продължиха 12 часа, като първите две гласувания не определиха кандидат, който да събере исканата подкрепа на 55 процента от държавите в Общността, в които да живеят поне 65 процента от населението на ЕС.

За да стане Георгиева директор на Международния валутен фонд, трябва да бъдат променени правилата, които изискват ръководителят да е под 65-годишна възраст.

През годините съществува негласно правило, базираният във Вашингтон МВФ да се ръководи от европеец, а неговата структура близнак Световната банка от американец.

Досега МВФ се ръководеше от Кристин Лагард, която подаде оставка, след като лидерите от страните в Еврозоната я избраха за наследник на Марио Драги на поста директор на Европейската централна банка.

На профила си в Туитър Кристалина Георгиева публикува наскоро черно-бяла снимка на семейството си и написа на английски: „Моите баба и дядо имаха основно образование. Майка ми и баща ми завършиха гимназия. Аз бях първата в рода, добила магистърска степен. От село в България до изпълнителен директор на Световната банка – така изглежда предоставената възможност.“

През годините Кристалина Георгиева беше сред кандидатите за редица високи постове в международни организации. Тя беше кандидат да ръководи ООН, а миналия месец беше сред обсъжданите кандидатури за председател на Европейската комисия и председател на Европейския съвет.

- реклама -