Бокова

Кристалина Георгиева се представи разочароващо. Бокова получи по-голяма подкрепа

Кристалина Георгева получила 8 бюлетини с „не“, включително две от страните на постояните страни-членки на Съвета за сигурност с право на вето.

14537023_10202238456438128_1859946237_oГеоргиева е получила два отрицателни вота от постоянни членки на Съвета за сигурност. Тя е получила 5 позитивни вота, от които два на страните от Г-5, 8 негативни вота, от които 2 на страни от Г-5 и 2 „без мнение“.

Бокова с по-добро представяне

Ирина Бокова, от която българското правителство оттегли официалната си подкрепа, е получила 7 гласа за, 7 против и един въздържал се.

Бокова – 4-та, Георгиева е 8-ма

По официални данни Ирина Бокова е четвърта в днешното гласуване за генерален секретар на ООН, а Кристалина Георгиева е 8-ма от общо 10 кандидати за поста.

Фаворит за поста на генерален секретар на ООН е Антонио Гутериш. Той е получил подкрепата на 13 държави от Съвета за сигурност в шестото по ред, тайно гласуване, което премина в сряда, предава Reuters. Само две държави са гласували с „не“ за него.

След вота Кристалина Георгиева поздрави Гутериш в Туитър: „Kъсмет при преследването на амбициозните цели на Обединените нации“. По-късно добави 5 дни, 5 гласа.

Бокова написа: „Моята искрена благодарност на всички, които ме подкрепиха“.

- реклама -