Кристалина

Кристалина Георгиева предупреди Тръмп да внимава с митата

Главният изпълнителен директор на Международната банка за възстановяване и развитие и на Международната асоциация за развитие в групата на Световната банка Кристалина Георгиева призова американския президент да бъде „внимателен“, преди да наложи противоречивите мита за стомана и алуминия.

Георгиева предупреди, че тези стъпки могат да засегнат световната търговия

Тя смята, че Тръмп трябва да направи „оценка на последиците“, преди да продължи с плана, чието реализиране разпали опасения за търговска война с Китай и Европа и разтревожи световните пазари.

Доналд Тръмп, санкции, Северна Корея Русия

„Ако предприемете стъпка по някаква причина, тогава трябва да предвидите няколко стъпки за последствията“, каза Георгиева пред малка група репортери, включително и от АФП, в Брюксел.

ЕС обеща да се противопостави на тарифите със собствени мерки, насочени не само към американската стомана, но и към продукти като уискито бърбън, джинси, мотоциклети, портокалов сок и боровинки. Ръководителят на Световната банка, чиято организация е специализирана в отпускането на средства на бедните страни, добави, че „Тръмп трябва да има „внимателно калибриран подход към това, което се случва в световната търговия.

„Когато търговията се свива, има последици за най-бедните хора в богатите страни. Стоките стават по-скъпи, а бедните харчат повече от своите пари, купувайки тези стоки“, каза тя.

- реклама -