Кристалина Георгиева
сн. БГНЕС

Кристалина Георгиева предлага международна долна граница на цените за въглерода

Изпълнителният директор на Mеждународния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева призова за приемане на „международна долна граница на цените на въглерода“ за големи емитери като страните от Г-20, за да се ограничи повишаването на глобалните температури.

Ръководителят на базираната във Вашингтон финансова институция отправи апел по време на виртуална среща на високо равнище, организирана от американския президент Джо Байдън, която събира 40 държавни глави, включително китайския президент Си Цзинпин и руския президент Владимир Путин. „Прилагани са над 60 ценови схеми, но средната глобална цена в момента е 2 долара на тон и трябва да се повиши до 75 долара на тон до 2030 г., за да се ограничат емисиите в съответствие с целите на Парижкото споразумение“, каза Георгиева, имайки предвид сделката, която призовава за действие, за да се поддържа температурата на планетата в рамките на 1,5 градуса по Целзий над доиндустриалното време.

„Поради спешността да се действа, ние предлагаме международен под на цената на въглерода сред големите емитери, като Г-20,“ каза тя. „Фокусът върху минималната цена на въглерода сред малка група големи емитери би могъл да улесни споразумението, покриващо до 80 процента от глобалните емисии.“

Георгиева заяви, че всяка система трябва да бъде „прагматична и справедлива, с диференцирано ценообразуване за страни на различни нива на икономическо развитие“. Данъкът върху въглерода, съчетан с увеличени инвестиции в екологосъобразна инфраструктура, може да повиши глобалния БВП с 0,7% годишно и да създаде милиони работни места, каза тя.

- реклама -