Кристалина Георгиева: Помолих лидерите на Г-20 да подкрепят удвояването на капацитета на МВФ за реагиране при кризи

Международният валутен фонд поиска днес от лидерите на Г-20 да подкрепят удвояването на капацитета за извънредно финансиране.

Управляващият директор на МВФ Кристалина Георгиева посочва в изявление до лидерите на двайсетте най-развити икономики, че размерът на свиването на икономиката и скоростта на възстановяването зависи от справянето с пандемията и „колко силни и координирани са нашите парични и бюджетни мерки“.

Така ще се даде по-силен отпор на последиците от панденията от коронавирус, която най-вероятно ще предизвика глобална рецесия тази година.

Тя отбелязва, че първостепенна задача е подкрепата за нововъзникващите пазари и развиващите се икономики, които са особено силно засегнати от кризата, рязкото спиране на икономическата активност, изтичането на капитали и при някои резкия спад на цените на суровините, предава БТА.

Георгиева отбелязва, че е необходима целенасочена бюджетна подкрепа за домакинствата и компаниите, в противен случай ще трябват години, за да се преодолеят фалитите и съкращенията.

–––––––––––

Отговорни ЗАЕДНО!
#ОстаниВкъщи – спаси животи!
FlashNews.bg

Всичко за коронавируса тук

- реклама -