Кристалина Георгиева : Пандемията ще увеличи неравенството между богатите и бедните страни

Международният валутен фонд (МВФ) предупреждава за опасните неравенства между държавите, породени от пандемията и дори вътре в самите тях. Генералният директор на МВФ Кристалина Георгиева обяснява в интервю за „Евронюз“, че въпреки подобрението в икономиката е необходимо да се поддържа подкрепата за най-уязвимите.

„Понастоящем най-важният приоритет остава да се ускори кампанията за ваксиниране за решаване на здравната криза. И да се гарантира, че подкрепата няма да се оттегли преждевременно. Доволна съм да видя, че това са основните приоритети на европейските лидери и на европейците като цяло“, обяснява Георгиева

Българският политик се страхува, че пандемията ще увеличи неравенството между богатите и бедните страни. „Виждаме, че тази криза засяга по-силно нискоквалифицираните работници, жените и младите хора. Затова искаме да се съсредоточим върху достъпа до възможности, особено инвестициите в образование, умения, обучение на работниците, във важността на достъп до финанси и активи във всички държави, за да се гарантира, че страните с ниски доходи не търпят най-тежките последици от тази криза “, настоява Георгиева.

Но не забравяйте, че нарастващият дълг, натрупан от държавите, е проблем, който трябва да бъде решен в средносрочен план. „Може да е необходимо да има известна степен на нарастване на данъците в някои страни. Следователно ние няма да позволим той да остане на това ниво дълго време „, казва Георгиева.

- реклама -