Кристалина Георгиева
сн. БГНЕС

Кристалина Георгиева: Пандемията ще ликвидира три години на икономически напредък в части от Европа

Последиците от пандемията ще ликвидират икономическия напредък, постигнат от страните от Централна, Източна и Югоизточна Европа през последните години. Това мнение изрази днес управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от ТАСС.

„Според нас в Централна, Източна и Югоизточна Европа пандемията ще ликвидира почти три години на икономически напредък. Това е тежък удар за региона, който бе постигнал значителни икономически успехи преди кризата“, посочва Георгиева в изявлението си, разпространено днес от пресслужбата на МВФ.

Въпреки това, Кристалина Георгиева гледа с оптимизъм на перспективите за икономическо възстановяване в региона благодарение на геополитическото му разположение, квалифицираното население, здравата нормативна база и вторичния ефект от постоянната подкрепа от европейските институции. “

„Това обаче зависи от успешното преодоляване на кризата и създаването на база за активно възстановяване, основаващото се на обмислена политика в редица области: обществено здравеопазване, данъци и бюджет, парично-кредитна политика и макроикономически мерки“, подчерта Георгиева.

Пандемията е най-големият трус в следвоенната епоха, допълни Георгиева, коментирайки състоянието на глобалната икономика. Според прогнозите на МВФ загубите от кризата ще превишат 13 трилиона долара през 2020 и 2021 година.

- реклама -