Кристалина

Кристалина Георгиева: Оставката ми от ЕК няма общо с кампанията за шеф на ООН

Напускането ми на ЕК няма никаква връзка с кампанията за генерален секретар на ООН. Това заяви българският еврокомисар в оставка Кристалина Георгиева пред БНР.

„Кампанията за ООН и моето участие в нея беше резултат на това, че няколко източноевропейски страни се обърнаха към нашия премиер и казаха да пробваме, последен шанс ние – Източна Европа, да получим тази позиция”.

По думите на Георгиева решението да се кандидатира за ООН е било правилно, а отношенията й с българското правителство остават отлични.

„С премиера Борисов си говорихме преди да взема това решение така, както сме говорили досега. Резултатите се виждат, особено по усвояване на еврофондовете в България”.

Георгиева изрази увереност в бъдеще това, което прави в Светната банка, отново да я свърже с България.

„Аз съм много благодарна на България за това, че ми даде възможност в продължение на 7 години да бъда български еврокомисар“.

Георгиева подчерта, че не е разочарована от работата в Европейската комисия и изрази благодарност към Жан Клод Юнкер, че ѝ е поверил един от най-важните ресори.

„Това, което ми предлага Световната банка, е възможност веднъж в живота и е добре не само за мен, а и за Европа”, обясни мотивите си да се оттегли Георгиева.

Тя добави, че в дискусията в Съвета на директорите на Световната банка, представителите на Европа са били изключително доволни, че има шанс европеец да заеме позицията на изпълнителен директор. „Много съжалявам, че трябва да напусна, но това е решението, което е добре за мен, добре за Европа, добре и за България”, заяви Георгиева.

По повод евентуалните имена, които се спрягат за неин наследник в Брюксел, Кристалина Георгиева обясни:

„Това е решение на българското правителство. Аз съм тук, готова в следващите два месеца, когато е направен този избор от България, да съдействам всячески на сънародника или сънародничката, която ще дойде тук, но не е моя работа да влияя на това решение… Ако ми се поиска мнение, разбира се ще го дам, но аз не бих предлага мнение преди България да помисли в контекста на това кой да предложи на председателя на Комисията”.

- реклама -