Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева оглавява Световната банка от 1 февруари

Кристалина Георгиева застава начело на Световната банка от 1 февруари. Бившият български еврокомисар ще изпълнява временно длъжността президент на една от най-влиятелните международни организации за финансова и експертна помощ.

Причината е изненадващата оставка на Джим Йон Ким, който е с мандат до 2022 г. В кратко съобщение Джим Йон Ким само заявява, че незабавно започва работа за компания и ще се занимава с инфраструктурни проекти в развиващите се страни.

Точно преди две години Георгиева обяви, че е поканена лично от президента да заеме новия пост Главен изпълнителен директор на Световната банка. На 2 януари 2017 г. тя обяви, че напуска Европейската комисия. На нейно място, но с нов ресор, бе предложена и одобрена Мария Габриел.

Ким бе предложен от президента Барак Обама и застана начело на Световната банка през 2012 г. Номинацията му бе изненадваща, тъй като по образование той е лекар и е известен като антрополог, а не като финансист или макроикономист. Възпитаник и доктор от Харвард към момента на назначаването му, Джим Йон Ким от три години ръководеше авторитетния колеж „Дармут“.

- реклама -