Кристалина Георгиева жени Forbes

Кристалина Георгиева: Очакванията за инфлацията в България все още не са обезпокоителни

На форум в София управляващият директор на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че на фона на растящите цени, очакванията за инфлацията у нас все още не са обезпокоителни, но тенденцията не е ясно очертана:

„Засега всички данни, които ние имаме, показват, че по-вероятно е краткотрайна тенденция, по-вероятно е 2022 година, когато възстановяването на икономиката е по-равномерно навсякъде, тогава ние можем да видим задържане на инфлационните процеси“.

Кристалина Георгиева призова българите да се ваксинират, заради себе си и заради растежа на икономиката:

„Страните, които нямат достъп до ваксини, нямат достатъчно фискално пространство да помагат, да продължават да помагат на бизнеса, те изостават рязко назад“.

Според прогнозите, очакваният ръст на икономиката през 2021 година ще бъде около 6 на сто.

Кристалина Георгиева изнесе лекция, посветена на глобалната икономика и мястото на България в нея на започващия днес международен форум с наслов „Кариерен Кошер“. Събитието се организира от най-голямата общност на българите с опит в чужбина „Тук-там“.

Повече от 4 000 високоспециализирани кадри, които търсят реализация отново в България, над 100 компании и още 40 лектора събира тазгодишното издание на кариерния кошер.

Организаторите предлагат богата семинарна програма с вдъхновяващи лектори с международен опит, които ще провокират и ще мотивират.

На живо ще бъдат показани едни от най-иновативните фирмени български продукти в различни индустрии, за които ще разказват техните основатели.

Представители на бизнеса ще предлагат свободни позиции, които са насочени специално към българите с опит и образование в чужбина. Сред участниците във форума се очаква и посланикът на Обединеното кралство у нас Роб Диксън.

Източник: БНР

- реклама -